Лабораторія


ДИВО – ВОДА.  ДОСЛІДИ З ВОДОЮ.

1. Візьми дві порожні скляночки, в одну з них налий водичку і спробуй перелити в іншу. Що ти бачиш ? Вода ллється. Як молочко, сік, компот і іншу  рідину, водичку можна переливати. Тому вода – це рідина.

2. А зараз ми спробуємо  дізнатись, чи може вода приймати форму посудини, в яку вона налита. Для цього  нам потрібні деякі предмети, наприклад, хлібина, каструля, коробка, банка, ваза для квітів тощо.
  Якщо  ти візьмеш хлібину і покладеш у коробку або хлібнику – чи змінить хлібина свою форму ?
   Ти правильно відповів: хлібина такою і залишиться. А у вазу чи банку її дуже складно скласти, не порізавши на шматочки.
   А тепер візьми різні за формою посудини : склянку , колбу, вазу, пластмасові коробочки або щось інше. Наливай у кожну з них воду. Що ти помітив ? Спробуй зробити висновок.
   Так, ти правильно помітив, що вода приймає форму того посуду, в який вона налита. Це ще одна з властивостей води – властивість приймати форму посуду, в який вона налита.
    Мабуть, вже не раз тобі доводилося розчиняти деякі речовини у воді, наприклад, цукор у чашці чаю. Якщо ти полюбляєш дуже солодкий чай, то кладеш не одну ложку цукру, а більше, але він кудись зникає. Через мить ти його в склянці вже не побачиш, а чай стає солодким. Ти запитаєш « Що трапилось?». Я відповім тобі, що  цукор розчинився у воді. Так само розчиняються у воді й деякі інші речовини. Давай спробуємо це перевірити.  Підготуй сіль, цукор, спробуй розчинити їх  у воді. Чи вдалося тобі це  зробити ?
     Молодець. А тепер спробуй розчинити у воді камінці, глину та пісок. Що ти помітив ?
   Ці речовини зовсім не розчиняються. Отже, є речовини, які у воді не розчиняються, а інші – такої властивості не мають.

 НЕЙМОВІРНІ ПЕРЕТВОРЕННЯ ВОДИ.

  Ти знаєш, якщо воду нагріти або заморозити, з нею відбуваються незвичайні перетворення. Якщо бажаєш, перевіримо це на дослідах.
   Візьми посуд, налий у нього воду і постав у морозильну камеру холодильника. Що відбулося з водичкою ? Вона перетворилася на лід. Дістань його, візьми в долоні. Що ти відчуваєш ?
    Це теж вода, але замерзла, і вона тепер називається лід, або крига.
    Спробуй описати лід, підбери для цього необхідні слова.
    Поки ми  з тобою розмовляли, з льодом сталися якісь перетворення. Що ти встиг помітити ? Лід тане . Чому ?
    Візьми термометр та виміряй температуру в кімнаті та в морозильнику. Де вона вище ? Чи помітив ти, що температура в морозильнику нижче нуля ? Це тому, що нуль градусів – це температура,  при якій вода перетворюється на лід.
   Тепер ти знаєш, що зимою водичка, як тільки приходить холодна погода, замерзає і перетворюється на лід або сніг, і ти зі своїми друзями можеш кататися на санчатах та ковзанах по снігу і льоду.
   Але що ж відбувається , коли приходить весна ? Коли стає дуже тепло, вода перетворюється на пару.  Я пропоную подивитися, як утворюється пара, коли кипить вода у чайнику. Ти бачиш, біла пара піднімається вгору. Це та водичку, яку ми налили в чайник. При високій температурі вона перетворилася на пару. Те саме відбувається весною і влітку, коли ясне сонечко своїми промінцями перетворює крапельки води будь -  якої водойми, калюжі тощо на пару, і вони повільно випаровуються, піднімаючись високо вгору.
     Проведемо ще один дослід. Налий у склянку трішки води й залиш її відкритою. Із часом ти будеш помічати, що води стає все менше і менше.
І настане мить, коли ти побачиш порожню склянку. Не розраховуй, що це відбудеться дуже швидко. Наберись терпіння і час від часу поглядай на склянку і помічай зміни.



ЧОМУ СТАЛЕВА ГОЛКА НЕ ТОНЕ У ВОДІ ?

   Налий воду у дві  однакові склянки . У кожну обережно  поклади маленький клаптик кальки ( дуже тонкий папір ). На один клаптик поклади не дуже товсту голку, на другий обережно опустіть таку саму голку, змазану маслом чи жиром. Через деякий час папірці намокнуть і опустяться на дно. Одна голка потоне, а змащена жиром спокійно лежатиме на поверхні води.
    Голки, зроблені зі сталі, важать значно більше, ніж, відповідно до їхнього об’єму, вода. Тому обидві вони мусять потонути. Так і буде, якщо обидві сухі голки покласти на поверхню води. Проте оболонка із жиру не дає можливості голці потонути. Жир відштовхує від неї воду. Водна поверхня біля голки вигинається, утворюючи невелику уполовину.
    Якщо не розрівняти  поверхневий шар, то він здатний витримати вагу голки. Правильніше було б сказати, що голка не плаває у воді, а лежить на її поверхні.




Немає коментарів:

Дописати коментар